Gezond eten: Samenstelling maaltijden, koolhydraten & groene groenten


Om gezond te eten dient de gehele samenstelling van maaltijden goed op elkaar afgestemd te zijn. Gezond eten begint bij jezelf bewust te maken wat nou precies onder gezond eten valt en wat juist niet. Steeds meer mensen voelen zich vaak futloos en moe, hebben hoofdpijn, 
stijve of pijnlijke spieren of gewrichten, zitten niet lekker in hun vel, of zijn
chronisch ziek. Wat veel mensen niet weten, is dat dit in de meeste gevallen
wordt veroorzaakt door een verstoorde zuur-base balans in ons lichaam.

Een goede balans zorgt voor een goed werkend immuunsysteem, dat onophoudelijk bezig is met de bescherming van onze gezondheid. Hierin kan gezond eten een prominente rol spelen, onder gezond eten wordt verstaan veel verse producten zoals groente, fruit, noten en vis.


Samenstelling maaltijden

Begin met gezond eten door maaltijden te kiezen die ongeveer voor 1/3 uit vet, koolhydraten en eiwit bestaan. Door deze combinatie rem je de suikers af en ben je het langst verzadigd. Eiwitrijke voeding verzadigt en zorgt ervoor dat je suikerspiegel op pijl blijft. Eet nooit alleen koolhydraten, je suikerspiegel schiet omhoog en je blijft grazen. Door koolhydraten, brandstof voor de hersenen, te mixen met vet en eiwit zorg je ervoor dat de suikers over een langere tijd vrijkomen. Low carb diëten, dus zeer weinig koolhydraten, zijn een perfecte manier om buik vet aan te pakken maar ben je op gewicht kies dan voor een goede balans. Onder gezond eten wordt zeer zeker de juiste samenstelling verstaan.
Gezond eten


Koolhydraten

Kies bij voorkeur voor langzame suikers zoals roggebrood, tarwekiembrood of havermout. Wil je brood dan is zuurdesembrood superieur aan gistbrood. Gistbrood, en zeker uit de supermarkten, bevat veel fytinezuur, dit is een echte mineraalrover en kan bij hoge inname zorgen voor zink- magnesium- en ijzertekorten. Ook is rijst een goed alternatief en zeer gezond eten omdat je deze combineert met groenten en dus extra vezels en zo de suikers nog verder afremt. Nog beter is de zilvervliesrijst te combineren met wat wilde rijst dit is enorm gezond eten. Ben je moe na een broodmaaltijd kies dan voor een alternatief, eten moet je energie geven en niet moe of ziek maken. Er lopen miljoenen mensen rond met een intolerantie voor gluten,het eiwit in granen, of caseïne, het eiwit in melk, zonder dit te weten. Beide zijn verslijmers en kunnen darmproblemen, bijvoorbeeld een lekkende darm, en huidproblemen veroorzaken Gaat bij dit soort klachten rustig eens een week draaien op dieet van  gezond eten namelijk, rijst, groente, vette vis, olijfolie, noten en fruit en kijk wat er gebeurt. Gezond eten is maatwerk dus zelf kijken welke suikers het beste bij je passen. Een banaan is voor een goede bron van fructose, glucose, B6 en kalium en dus zeer gezond eten. Daarnaast is het een goede vrucht tegen verzuring. Daarnaast kun je suikers afremmen door komkommer met schil te eten of handje kokos, waar erg veel vezels in zitten, en zeer gezond eten.


Groene groenten

Gezond etenGroene groenten zijn erg gezond eten en je beste wapen tegen verzuring. Hoe donkerder de kleur groen hoe meer bladgroen . De opruimer van verzuring in je weefsels, darmen en bloed. Kijk naar wat langlevende dieren eten en je zult keer op keer zien dat ze hun voeding uit bladgroen halen. De natuurlijke multivitamine die zorgt voor een vloed aan goed opneembare voedingsstoffen. Absolute toppers van gezond eten zijn algen )chlorlla of spirulina), tarwegraspoeder, gerstegraspoeder, heermoes, brandnetel gevolgd voor "gewone"groene producten zoals boerenkool, andijvie, broccoli, spinazie, komkommer, bleekselderij, chinese kool. Hoe donkerder groen hoe meer magnesium. Dit mineraal is cruciaal voor je lichaam en het anti-stress mineraal bij uitstek. Zuivel bevat voornamelijk calcium en amper magnesium dus hele osteoporose preventie verhaal is propaganda. Calcium zorgt ook voor spanning in spieren terwijl magnesium ontspant. Bij gewrichtsklachten is het dus beter veel groen gezond eten te nuttigen dan melk of kaas. Een andere goede bron van magnesium zijn noten en pure chocolade dit is zeer gezond eten (minimaal 70% cacao of liefst hoger).

Wil je duidelijk in kaart hebben, wat nou precies gezond eten en leven is klik dan hier.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten